Bygdebolag

Föreningen Levande Önnköp driver tillsammans med bygdens invånare ett bygdebolag som äger och driver lanthandel och kulturhus mitt i Önneköp! Fastigheterna och Lanthandeln drivs i bolagets regi sedan Juli 2021. Genom att skapa ett engagemang genom delägarskap och utveckling av den service som invånarna behöver, hoppas vi öka omsättningen, minska kostnaderna och återföra vinsterna till bygden. Vi vill verka för den lokala ekonomin, närproducerad mat och samarbete med lokala aktörer för en hållbar långsiktig utveckling.


Hur funkar det?

Bygdebolaget äger fastigheterna för kulturhus och lanthandel och  ansvarar för lanthandelns dagliga drift. Föreningen driver idéellt arbete i kulturhus och insatser för lanthandelns utveckling.

En andel kostar 500,- som består av 1kr i aktiekapital och 499 kr i investeringsbidrag.

Bolaget har namnet Önneköps Bygdebolag AB och huvudägaren är Föreningen levande Önneköp. I bolagets styrelse 2024 sitter: Cecilia Persdotter, Annelie Nilsson, Daniel Svahn, Teddy Ekström och Kajsa Åbjörnsson.


Hur köper jag mina andelar?

Du fyller i en blankett och skickar till oss (eller lämnar i lanthandeln).

Sedan betalar du via swish eller bankgiro - klart!

Du kan även betala i Lanthandeln med kort eller kontanter.

Du använder samma blankett om du vill köpa fler än en andel.


Blankett med info finns i lanthandeln,

men kan även laddas ner här!


Vad får jag för pengarna?

Förrutom att vara en viktig del i att säkra lanthandels framtid och utveckla bygden kommer du som delägare att få fina rabatter på specialkampanjer i lanthandeln! Som delägare har du också en röst på bygdebolagets årsstämma. Du får även möjlighet att påverka lanthandelns utbud och service! Vi går nu in i en process att organisera och strukturera bolagets verksamhet. Vill du vara med och engagera dig? Ta kontakt med oss: info@levandeonnekop.se


Årsredovisning för 2023 hittar du HÄR
Affärsplan för satsningen hittar du HÄR!


Vi har även gjort en lokalekonomisk analys som du hittar HÄR!


Har du frågor eller vill veta mer?
Kontakta bolagets styrelse: bygdebolag@levandeonnekop.se


Bli delägare!

Sponsorer

Ett stort tack till föreningar och företag som stöttar vårt bygdebolag!